Väderbiten

Det är lätt att få ett inte helt hälsosamt intresse av väderleksrapporten när lördagens lunchpaus ser ut såhär...




...för att sedan övergå till detta på söndagen:






Anna och Hnóta i samspråk.




Det var för övrigt helt och hållet min intention att matcha hästen denna dag.


Phetta Reddast

Vi ska för tillfället lägga oss i hårdträning inför en show vi ska börja med den 1 juni. Eldhestar har fått något kontrakt med ett företag som skjutsar runt turister längs Golden Circle. 100-150 personer kommer varje förmiddag att slussas in till vårt nybyggda ridhus och få lära sig lite mer om islandshästen. En speaker-röst ska spelas in och musik ska läggas på programmet.

Bland annat ska vi rida med flaggor, vilket vi så smått har börjat träna. Själva flaggorna har vi dock inte fått än, så vi har ridit omkring med sopkvastar istället och sett allmänt tölpiga ut! Lite om islandshästens historia ska presenteras och då blir det bland annat ridning i damsadel, ni vet, med båda benen på samma sida om hästen. Vi ska även klä ut en person till gammal isländsk bonde som kommer rida med en handhäst och ytterliggare två hästar som är fastknytna i varandras svansar på ett led. Helt otroligt att hästarna finner sig i detta! Och slutligen kommer givetvis alla islandshästens gångarter att visas. De ska ridas på någon slags träskiva så att man tydligt ska höra fyrtakten i tölt jämfört med t ex tvåtakten i trav. Det känns som om vi har ganska långt kvar innan allt sitter som det ska och är tajmat, men det ska nog lösa sig. Eller "phetta reddast" som är något utav islänningarnas motto.

Utöver detta håller vi givetvis på med våra turer som vanligt.. Häromdagen när jag var ledig åkte jag in till Reykjavík för att checka shoppingstatusen. Den var helt okej. Vi har även hängt inne på puben i Hveragerdi, druckit öl och kollat på Eurovision-tävlingarna. Inte för att jag kanske har så mycket till övers för musiken, men det är rätt kul eftersom vi är från flera olika länder bland personalen. Imorgon är ju finalen, så då har vi bokat bord.




Steinunn och Tora




Karina


I söndags kväll var vi några som åkte in till Reykjavík och deras konserthus för att se showen "How to become Islandic". Mycket nöje! Och vissa likheter med Uppsalas eget UKK:








Kári

25m/s. Lite vind har väl ingen dött av? (eller?)
Nåväl, ut på tur har vi ridit i alla fall. Även om konversationen mest bestått av VASARU? eller COME AGAIN?

Denna dag har dock varit lite mer stillsam både vad gäller vind och antal inbokade turer, så på eftermiddagen har vi hunnit träna lite nya hästar som kommit till gården från sin vintervila. Några av dem har inte ridits på ett halvår så det pirrade lite i magen när man skulle upp. Det hela förflöt dock rätt odramatiskt och ingen hamnade på backen.

Var ute och fotade lite i blåsten igår också:


Årets första föl har kommit!







Stormvindar och snö





Imorgon ska jag vara ledig. Är det något man verkligen lär sig att uppskatta här så är det att få sova på morgonen och att duscha. Hemma slentrianduschar man mest för sakens skull, men här rinner ju verkligen smutsen av en. Tillfredsställelse. Så planen imorgon är nog mest att gå runt och vara allmänt fräsch.

Klirr i kassan

Dagarna flyter på väldigt snabbt här ute på den isländska landsbygden. Idag har jag, förutom turerna, hunnit följa med på "varvet". Det innebär att vi driver en flock på ca 20-30 lösa hästar runt en slinga, så att de som är nyanlända från vintervilan ska få upp lite kondition. Jag red först och hade som enda uppgift att inte släppa förbi någon av flockhästarna, något som jag och Hnóta löste alldeles strålande genom några små galopp- och töltrace.

Efter en hel vecka med strålande solsken har vi nu fått känna på det isländska vädret. Dvs blåst och regn. Men vi har knallorangea über-regnkläder i galon, så jag ska inte klaga. Ska lägga upp någon bild på dem senare - det är ingen vacker syn!

Härom kvällen åkte vi in och tog oss ett dopp i poolen  i Hveragerdi. Där finns både varmvattenbassäng, 50m-pool och ångbastu, och vi på Eldhestar får vara där så mycket vi vill helt gratis! Borde definitivt utnyttja detta mera.


Officiellt utflyttad:




Och just det, så har jag fått min första dricks av ett par gäster från Tyskland som jag red med på en halvdagstur. Inte illa pinkat.


Nattlig konversation

Tisdag kväll:
Jag till min rumskompis - "Jag har glömt min mobil i omklädningsrummet och kan inte ställa något alarm, ser du till att jag vaknar imorgonbitti?"
Rumskompisen - "Visst!"

Tisdag natt:
Rumskompis - "HÄI HÄI HÄI"
Jag, yrvaket - "Åh, vad är klockan?"
Rumskompis, ännu mer yrvaket - "Va? Klockan? ... 03:24"
Jag - "Jaha, jag trodde du menade att det var morgon"
Rumskompis grymtar och somnar om.

Några minuter senare:
Rumskompis, i sömnen - "Jamen, kom här nu då!"
Då inser jag att hon drömmer att hon är ute och jagar hästar på rymmen. Puh, inte ens i sömnen får vi slappna av ;)




Ofrivillig avsittning och kadrilj

Hade min första avramling på en tur igår. Det var dock inte jag som råkade illa ut, utan en av gästerna vars häst blev rädd för en jacka som råkat hamna på marken (det kan eventuellt ha varit min.. hrm!). Hon överlevde hursom och satt som tur var upp igen och red med hem.

Igår kväll åkte vi på en utflykt ner till havet. Vilken lyx! Hamnade vid en väldigt söt liten kyrka vid stranden som hette just Strandarkirkja.














Imorse tog jag hand om morgonfodringen och hade sedan min första tur helt själv. Gick galant. Efter lunch satte vi igång att träna på en kadrilj vi ska rida när det nybyggda ridhuset invigs i juni. Det är svårare än man tror att rida tätt ihop och tajma allt med varandra, men det blir förhoppningsvis snyggt när vi fått öva lite mer.



Hungriga hästar innan frukost.








Vårnatt

Om inte varje cell i kroppen hade hotat med apoptos ifall jag inte går och lägger mig nu, hade jag nog suttit kvar på trappen och kollat på det här utanför huset.






Naturromantik på hög nivå, så jag hade kanske även haft detta stycke i öronen.


Klänning i stallet

Började dagen med att rida ner till vattnet med en grupp på fyra personer. Härligt! Red Frída, en rätt pigg häst med mycket tölt. Det var säkert sju-åtta grindar på turen, så det blev mycket av- och uppsittning för min del.



På eftermiddagen skulle det komma ett sällskap på 20 personer. Sagt och gjort - in med hästar och på med sadlar och träns. Vi väntar 10, 20, 45 minuter. Inga människor i syne. Så det var bara att ta av alla sadlar och släppa ut hästarna igen. Nåja, tidigare middag för oss!

Har observerat att jag eventuellt kan ha överdrivit antalet klänningar jag plockade med mig. På jobbdagarna går man ändå bara i ridkläder eller mjukisbyxor, så det är alltså bara på min lediga dag jag kommer kunna använda dem. Vilket är en dag i veckan. Kommer kanske kunna ha dem alla en gång om jag ligger i lite..






Sol

Första dagen på jobbet har varit tuff - men kul! Började med att driva in flocken från fältet där de går på nätterna. Värsta cowboy-görat ju, så jag var glad. Har sedan ridit med på en förmiddags- och en eftermiddagstur för att lära mig allt.

Vid kl 18 var vi klara i stallet och åkte in till byn för att köpa glass på Tían (som du tipsade om Ellen!). Kan nog fastslå här och nu att den var i världsklass. Särskilt som den avnjöts på altanen i eftermiddagssol. 



Detta var hästen jag red på eftermiddagsturen. Han sportar ett rätt magnifikt hårsvall (mansvall?).




Påväg upp i bergen.

Nu ska jag bara avgöra huruvida det känns värt att släpa sig in i duschen eller ej. Har ju bara lite hö i håret och stinker kanske bara inom en radie av 40 cm. Det kan gott vänta till imorgon kväll! 


Början

Så har resan tagit sin början. Kommer att spendera hela sommaren på Island för att jobba på företaget Eldhestar som turguide.

Var såklart ute i stallet hemma i Uppsala kvällen innan för att säga adjö till mina pållar. Glaesir kom springande i hagen - det här med att inte få sitt bekräftelsebehov tillfredställt är inget vi hästägare måste tampas med.






Jag hade önskat fönsterplats på flyget.



Vi (det var en till tjej med på planet som ska ha sin praktik på gården) blev upphämtade på flygplatsen av en utav gårdens anställda som just skulle skjutsa ett gäng danska turister till blå lagunen, så vi hängde på.

Imorgon ska jag ut i stallet, så det är väl då allt startar på allvar. Spännande!

RSS 2.0