Pannkaksfrukost

Här kommer den utlovade fortsättningen i följetången om Freyjas bakben. Vid första besöket konstaterade vi att hon var halt på båda bakbenen och att det troligtvis härrörde från haserna (bedövade höger), men att det ej fanns något avvikande på röntgen. Troligaste diagnosen var spatt och vi sprutade kortison i haserna och gav henne antiinflammatoriskt. Därefter följde vila i sjukhage och skrittpromenader för hand. Vid återbesöket i förra veckan kunde vi dessvärre konstatera att hon blivit haltare, vilket inte är helt ovanligt efter inaktivitet vid spatt. Vi ville då ge oss på att bedöva även vänster has för att säkert veta att det handlade om dessa leder även på det benet. Det lät sig dock inte göras alltför enkelt. Freyja uppskattar INTE när vilt främmande folk petar på henne och verkligen inte om de även ska sticka henne. Detta i kombination med smala ledspringor gjorde att bedövningen inte blev så lätt att bedöma. Vad vi har nu är alltså en häst där vi sett att bedövning i höger has minskar hältan, men att vi är helt utan fynd på röntgen. För att vara på den säkra sidan ska vi därför åka in för scintigrafi nästa måndag. Scintigrafi är en slags bilddiagnostik där man injicerar ett radioaktivt ämne i blodet som man sedan med gammakamera läser av vart det bundit in, det vill säga hur mycket strålning vi får från ett visst område. Grovt förenklat. Vi planerar att scinta hasleder och knäleder.

 

Eftersom vi struntade i att behandla lederna denna gång har Freyja nu fått återgå till vanliga hagen med kompisarna. Det brukar för det mesta vara en hyfsat lugn hage där hästarna känner varandra bra, men nu blev det minsann livat. Jag hade hjärtat i halsgropen när jag såg hur min halta häst for iväg i diverse galopprepor och krumbuktsprång.. Synd att jag inte hade vett nog att fota spektaklet, inte illa för en 18-årig dam. Tog mig idag ut till stallet för en noggrannare inspektion av hästskrället. Som tur var hade hon alla benen kvar och var inte mer halt än innan cirkuskonsterna.

 

I övrigt har jag nu avklarat två mycket lärorika och roliga veckor på idisslarmedicin, och ska ge mig in på andra rundan på hästkliniken. Två veckor på vårdavdelningen väntar, därefter en veckas påsklov (!) för att sedan avsluta med en seminarievecka där vi ska diskutera fall, intygsskrivning och allt annat man måste kunna på häst. Vi kommer inte skriva hästtentan förrän i slutet av augusti, så det blir väl inte något helt ledigt sommarlov direkt. Jag har fått sommarjobb på Strömsholms Hästklinik i sommar! Ska jobba ca 8 veckor som djursjukvårdare på specialisthästkliniken, så räknar med att jag kommer kunna insupa en del kunskap där ifrån också. Ska bli sjukt spännande!

 

Denna dag började med en blogg-frukost. Dvs estetiskt tilltalande och fotograferad. Pannkakor och färgglad frukt.

 

Jag har förundrats över vårsolen.

 

 

Och, som sagt, tagit en tur ut till stallet. Tömkörning på schemat.

 
 
 
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0