Tandtroll
”Vågigheten” av emaljåsarna på respektive sida i munnen kan också tydligt avspegla var hästen väljer att tugga. På hästar med till exempel en frakturerad tand sågs en onormal tuggyta på samma sida i munnen, just för att de ej kunde använda sina normala tuggrörelser där. Vid sådana tillfällen vill man kanske åtgärda frakturen på något vis och sedan avlasta tanden, vilket man gör genom att slipa några millimeter på motstående tand i över/underkäke. Man ser då också till att lätt slipa hela den sida som verkar ha onormal tuggyta så att inga stora låsningar uppstår när emaljåsarna växer utan sin vanliga slitning. Frakturer eller sprickor i tänderna är inte normalt, men ej heller helt ovanligt. De uppkommer från trauma, till exempel en spark i hagen eller av att hästen biter i något hårt (”fodra inte med den sista betforen ur säcken, där samlas alltid grus”).
Hästar där större åtgärder vidtagits ges antiinflammatoriska läkemedel, detta primärt för att dämpa smärtan såklart, men en viktig konsekvens av detta är att de åter tuggar normalt och kan börja slita tänderna som förr igen.
Vargtänder är ett kapitel för sig. Det handlar om den första premolaren i överkäken hos häst som i ”normala fall” inte utvecklas. Om de utvecklas är de ofta väldigt små, vilket man intuitivt kanske tycker är bra. Tänker man ett varv till inser man dock att på grund av dess position precis bakom bettet finns risk för att den utsätts för stora krafter. Stora krafter på liten yta ger som bekant ett stort tryck, och då denna tand är innerverad som de andra tänderna orsakar detta smärta hos hästarna. Traditionellt är det sagt att det bästa är att ta bort dessa innan man sätter bett i munnen så hästen inte behöver associera bettet med smärta.
Angående bett: Vid betselöverslitning på tänderna kan det vara idé att testa ett gummibett. Det kommer inte ge mindre slemhinnesår, men är skonsammare för tänderna.
Tungfrihetsbett ger, som de antyder, frihet för tungan vilket låter bra. Detta medför dock en mindre yta som kraften i bettet fördelas på, och som jag tidigare gått igenom: stor kraft+liten yta=högre tryck. I detta fall hamnar trycket då troligtvis på lanerna/i mungiporna.
Sammanfattningsvis kan det hända mycket i munnen på våra hästar, och det är en god idé att kolla deras tänder ungefär med samma intervall som du kollar dina egna. (Oj, tror visst jag måste boka tandläkartid till skruttarna i hagen!)